Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






diumenge, 7 de juliol de 2013

Les rapinyaires: Astor. (Accipiter gentilis)

Són aus de complexió robusta i compacte, amb cual llarga,ales curtes i  amples. Els mascles sensiblement més petits que les femelles, és poden confondre amb d’altra espècie afí, l’esparver, (Accipiter nisus). 

Amb un dimorfisme sexual també en el plomatge, la part superior  “dors”, en els adults ´´es de color blavós pissarrós.  El pit i el ventre tenen un barrat transversal. Al cap, una marca superciliar (cella) que li confereix una certa feresa a la seva mirada. L’ iris de color grisaci en els exemplars immadurs es torna groguenc ataronjat amb l’edat. Els joves tenen les plomes més fosques, amarronades.
Les potes despullades i grogues acaben en unes potents urpes amb unes ungles llargues i afilades, amb les que pressiona i mata a les seves preses per asfixia. Les esbocina en el mateix lloc on les captura.

S’alimenta de coloms, merles, gaigs, conills, esquirols i d’altres vertebrats, inclòs rèptils. Habita en boscos, on sol establir el seu territori de caça en clars esquitxats de matolls i en el límit de dels boscos.


Aguaita a les seves preses posat en alguna talaia, però també protagonitza veritables raids aeris assetjant a les seves preses i abatent-les en ple vol, te una gran habilitat i ataca en vol aprofitat l’angle mort de la seva víctima a la que apresa des de baix. Les preses terrestres les aconsegueix després d’un vol arran de terra.


A l’hivern  inicia la seva parada nupcial que consisteix en incessants picats i d’altres acrobàcies aèries. Construeixen, ambdós sexes hi col·laboren, o aprofiten el niu d’alguna rapinyaire o  corvid  normalment en la copa de grans arbres. Niden en llocs tranquils. La posta es produeix entre els mesos d’abril i maig, entre 1 i 5 ous blavosos incubats sols per la femella en uns 35 a 41 dies. Després de l’eclosió, els pollets estaran entre 35 i 45 dies  al niu i el mascle alimeta també a la femella. Els joves exemplars d’astor inicien curts moviments migratoris fins conquistar el seu propi territori de caça i reproductiu.



Entre els factors d’amenaça d'aquesta espècie podem assenyalar  fracassos reproductius associats a molèsties prop del niu, la disminució de conills, la caça il·legal, a més d’ espoli dels nius, moltes vegades per l’ interès que té l’activitat falconera en aquesta espècie, que en el nostre país està legislada. També accidents per electrocució, abús en l’ús de pesticides, incendis forestals, desforestacions i la fragmentació del paisatge, tot concorre en detriment d’una espècie la presència de la qual constitueix un excel·lent bioindicador de la salut dels nostres boscos.

LLibres recomanats sobre rapinyaires que us podran ajudar a coneixer-los: