Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dimarts, 22 de gener del 2013

Els inicis de les raquetes de neu



Quan es parla de les grans invencions de la humanitat, sobretot en els seus començaments, ningú dubta a citar la invenció de la roda. No obstant això, moltes vegades oblidem que a les regions més fredes del planeta també han habitat homes des de fa milers d'anys, i que per a ells la roda no deixa de ser alguna cosa poc pràctica, si més no. En aquestes regions la invenció de les raquetes de neu i dels esquís va ser equivalent a la de la roda, i va permetre que els homes es desplacessin pels nevats paratges amb molta major facilitat. D'acord amb els arqueòlegs, les raquetes de neu es van començar a utilitzar fa més de 12000 anys; els primers dissenys es fabricaven amb fusta corbada i pell d'animal. Existeixen pintures rupestres que donen fe de l'ocupació de raquetes de neu en temps prehistòrics.


Roald Amundsen en l'expedició a l'Antàrtida

Hi ha indicis de l'ocupació de les raquetes per part dels habitants d'Àsia Central fa al voltant de 6000 anys, en els seus desplaçaments migratoris cap a l'est i l'oest. Les seves destinacions van ser Alaska i Canadà, a través de l'Estret de Bering, i Grenlàndia i Escandinavia en l'altre sentit. Gràcies a les seves raquetes o "esquís dempeus", els pioners de les travessies sobre la neu van aconseguir arribar a les seves destinacions. Els indis nord-americans també es van beneficiar d'aquesta invenció, que els va permetre prosseguir amb activitats com la caça o les expedicions durant l'hivern. Durant segles van desenvolupar diferents dissenys per caminar per diferents tipus de neu; curiosament, les seves raquetes estaven indubtablement inspirades en les peülles de diversos animals, solament que una mica més grans. Sense l'ajuda de les raquetes, és molt possible que moltes tribus no haguessin pogut sobreviure als durs hiverns de la regió.

Podeu participar en el taller de raquetes de iniciació que fem aquest dimecres 23 de gener  a la nostra llibreria que inclou una xerrada i sortida el diumenge 27.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada