Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com


dissabte, 2 de juny de 2012

Els inuits, el poble de l'Àrtic


Llegenda Inuit sobre l'origen del món: 

En l'origen del món, tan sols hi havia un home i una dona, sense cap animal. La Dona va demanar a Kaila, el déu del cel, que poblés la Terra. Kaila li va ordenar fer un forat en el gel per pescar. Llavors, ella va anant traient del forat, un a un, tots els animals. El caribú va ser l'últim. Kaila li va dir que el caribú era el seu regal, el més bonic que podria fer-li, perquè alimentaria al seu poble. El caribú es va multiplicar i els fills dels humans van poder caçar-los, menjar la seva carn, teixir els seus vestits i confeccionar les seves tendes. No obstant això, els humans sempre triaven els caribús més bells, els més grans. Un dia, només els van quedar els febles i els malalts, per la qual cosa els inuit no van voler més. La dona es va queixar llavors a Kaila. El la va reexpedir al gel i ella va pescar el llop, enviat per Amorak, l'esperit del llop, perquè es mengés als animals febles i malalts amb la finalitat de mantenir als caribús amb bona salut. Els inuit creuen que els animals posseeixen un ànima. Aquests no són caçats pels inuit, sinó que es deixen caçar. Quan l'animal mor, el caçador celebra una breu cerimònia per assegurar que la seva ànima torni al món no terrenal i es reuneixi amb els animals, disposat a tornar com a presa. 

En gran part d'Alaska se celebren importants festes destinades a reconèixer l'aparició dels animals al món i influir en ella. Els esquimals (en el seu propi idioma, el nuktitut o inuit) viuen a les regions àrtiques d'Amèrica, Grenlàndia i Sibèria. A Canadà, es defineixen a si mateixos com inuit, que significa “el poble”. Aquests pobles indígenes, encara que pertanyents a ètnies diferents, van arribar a aquesta regió àrtica des d'Àsia, creuant l'Estret de Bering des de Sibèria fins a Amèrica del Nord. Gradualment, aquests primitius pobladors van anant desplaçant-se cap a altres zones i formant grups diferents. La regió boreal canadenca va ser poblada, aproximadament, fa quatre mil anys pels antecessors de les actuals poblacions àrtiques, mentre que els primers pobladors originals de Groenlàndia van arribar fa tres mil anys. Aquests nous pobladors es van adaptar amb èxit a aquest mitjà d'exigència climàtica i tota la regió va ser habitada per una cultura de pobles àrtics caçadors, que desenvoluparien una civilització pròpia, segles abans de l'arribada dels primers europeus. Els que es van quedar en  l'ecosistema polar i en la tundra només van poder sobreviure aprofitant racionalment els animals que eren capaços de viure allí. Aquest aprofitament va ser divers: uns es van dedicar a la caça o la pesca, i uns altres a la ramaderia.

Actualment les mateixes qüestions polítiques que es plantegen les tribus índies d'Amèrica del Nord), afecten als Inuit. Volen recuperar les seves terres ja que els seus avantpassats estaven abans de l'arribada dels primers europeus. El més important procés de reivindicació territorial en la història de Canadà, va portar en 1999 a la creació de Nunavut, un nou territori concebut com a pàtria de la majoria dels inuit de Canadà, el seu nom significa “La nostra terra”.Els inuit viuen actualment en les tundres del nord de Canadà, Alaska i Groenlàndia. Es calcula que viuen en aquesta regió unes 100.000 persones. Inicialment les poblacions indígenes de les regions àrtiques, entre elles els inuit, van basar la seva economia en la caça i la pesca, per a això empraven utensilis natius, elaborats amb materials naturals: arpons, ganivets… Les embarcacions (com el conegut kaiac) i altres mitjans de transport (com el trineu tirat per gossos) són també de fabricació pròpia, igual que les seves robes, tot elaborat amb una gran habilitat i decorat amb talent. En la dieta dels inuit juguen un paper molt important el peix, les foques, les morses, les balenes i altres animals marins, la carn dels quals ingereixen tant crua com cuita. També cacen óssos polars, guineus, balenes, foques, caribús i llebres. D'aquests i altres animals aprofiten totes les parts possibles per alimentar-se, abrigar-se, i construir habitatges i eines per caçar. Les foques constitueixen un ben molt preuat, ja que, a més de ser el seu sustento principal en el llarg hivern, proporcionen a aquestes poblacions pells per confeccionar roba o tendes de campanya i greix que es converteix en un valuós combustible.


Entre alguns grups inuit s'estén la pràctica del desplaçament estacional, consistent en expedicions destinades a la caça de caribús a l'estiu, que suposen el desplaçament de famílies senceres a regions interiors d'Alaska i Canadà, mentre que a l'hivern, tornen als seus assentaments originals, centrant-se en la caça de la foca i en la pesca en el gel. Actualment, a causa del fort procés de civilització, s'està produint un canvi en les seves formes de vida originàries, encara que segueixen practicant algunes dels seus costums, com la caça de foques.Els Inuit estan organitzats en grups familiars i cada membre té assignada una tasca específica. Els iglús: Es tracta de tradicionals habitatges de forma semiesfèrica, construïdes amb blocs de gel que els esquimals construeixen per complir la funció de cases quan surten de caça, encara que el seu ús és cada vegada més rar a causa del cada vegada major sedentarisme, a l'ús de tendes de campanya i al fet que l'introdució de vehicles a motor capaços de moure's en el gel sovint permet als inuit anar i tornar en el dia de les seves partides de caça.

Els pobles inuit tenen una gran riquesa i diversitat que fa pràcticament impossible recollir tots els seus costums aquí. Per això, us convido a venir a escoltar al Francesc Bailón, antropòleg i estudiós de la cultura inut amb la presentació del seu llibre "Los poetas del Ártico el dimarts 26 de juny a les 8 del vespre. "

Cap comentari:

Publica un comentari