Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dimarts, 8 de gener del 2013

La Llibreria Catalonia tanca


Tot i que per dins del nostre sector feia temps que era un fet difícilment evitable, quan aquest s’ha produït no ha deixat de impressionar-me. La llibreria Catalònia ha tancat les seves portes i, sembla, que ho fa d’una forma irreversible. Aquest fet es una més dins d’una llarga llista de males noticies per el nostre sector però amb l’agravant de que ara ha tancat una llibreria de les de tota la vida, una llibreria emblemàtica per els Barcelonins i una llibreria que qui més , qui menys algun cop hi haurà comprat algun llibre.

Recordo que quan  jo estudiava Biologia al vell edifici de la plaça Universitat teníem quatre llibreries de referencia on anar a buscar llibres de ciències, molts d’ells importats. Eren les llibreries Bosch, Bastinos, Herder i Catalònia i totes eren a les rodalies de la plaça Universitat. Avui, més de 30 anys desprès sols sobreviu al mateix lloc una d’elles però amb un altre nom i amb una orientació més generalista. Les altres o han tancat o s’han traslladat a d’altres indrets lluny del centre.

Poc a poc anem perdent llibreries de referencia, aquelles llibreries que les primeres vegades hi havíem anat acompanyats dels nostres pares, aquelles llibreries de visita obligada el dia de Sant Jordi o quan buscaves un títol en concret fora de les darreres novetats. No tant sols han tancat aquestes llibreries, també ha tacat la llibreria Època de la plaça de Sant Jaume, d’altres s’han reconvertit com la Formiga d’Or i d’altres es veuen obligades a buscar d’altres locals com la llibreria Jaimes del Passeig de Gràcia. Dins del mon de la llibreria especialitzada en muntanya també han tancat les llibreries La Pleta i la Montcau per diferents raons. Fora de Barcelona també ho estan passant molt malament llibreries molt emblemàtiques com la Robafaves de Mataró.

Per els que no son del sector us diré que el mon del llibre es complicat i difícil ja que es  tracta d’un producte de baix preu, el preu mitja d’un llibre va dels 15 als 20 €, amb un marge de benefici molt reduït i cal vendre molts exemplars per poder fer front a lloguers, crèdits, impostos, carregues socials, etc, etc i no és gens fàcil. Per acabar-ho de complicar estem en un país força estrany on es llegeix poc però que te una producció editorial molt elevada, això si les edicions, amb algunes excepcions no sobrepassen mai els 1.000 o 1.500 exemplars i el negoci del editor no es gaire millor que el del llibreter. La retracció del consum observada els darrers mesos sols ha fet que complicar, encara més, les coses.

Durant els dos anys que Horitzons porta oberta al públic  hem anat veiem astorats i espantats aquest degoteig continuat de males noticies i ara mateix aguantem el temporal com bonament podem. Per una altre banda crec que hem sabut convertir la nostre llibreria en un petit centre de trobada de tots aquells a qui els hi agrada el mon del viatge, la muntanya i la natura, hem aconseguit farcir una agenda d’activitats relacionades amb aquests mons, hem aconseguit tenir un bon fons bibliogràfic i de mica en mica anem tirant endavant. Fins quan durarà aquesta aventura ? Ara per ara no ho sabem, però la gent que fem muntanya son tossuts de mena. Potser siguem conqueridors de lo inútil, potser fem nostre aquella dita de que on hi ha una voluntat hi ha un camí. Si combinem la passió per la muntanya, amb la passió per la seva difusió i la passió per els llibres mapes i guies el resultat final es estrany, per a nosaltres el resultat final ha estat crear el projecte de la llibreria Horitzons però ens cal la vostre ajuda i suport. Sense els nostres clients, amics i seguidors ni tenim raó de ser ni mitjans per seguir endavant. Us necessitem a tots i totes  i us esperem a tots a tots i totes.

Ens veiem a la llibreria i moltes gràcies.

3 comentaris:

  1. Des de Donaalpina us desitgem un futur pròsper. Us comprem i us compramem només a vosaltres; només faltaria...

    ResponElimina
  2. Molts ànims i endavant!
    Per la meva banda també parlo i recomano Horitzons!
    Que pogueu continuar molt de temps oferint llibres de muntanya i conferències!

    ResponElimina