Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dissabte, 9 de juny del 2012

"La Patum", Patrimoni Cultural de la Humanitat



 La Festa de la Patum de Berga és una festa tradicional que es realitza durant les festes del Corpus Christi a  Berga. Ha sigut declarada pe la  Unesco “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”  l'any 2005 i inscrita en 2008 com “Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial d'Espanya” igual que el Misteri d'Elx. Abans, l'any 1983 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya festa tradicional d'Interès Nacional. La Patum va ser fundada a finals del segle XIV com una festa de caràcter  popular i es troba documentada des de l'any 1525.


La celebració consisteix en diverses representacions de figures místiques i simbòliques, que ballen al ritme de la música i els tambors. Els balls es caracteritzen per la seva solemnitat, així com per la utilització de foc i artefactes pirotècnics.


 El tabal (pregoner de la festa) el dimecres anterior al dijous de Corpus,  i els gegants recorren la ciutat anunciant el principi de les festes. Més tard comença el drama mímic, dividit en diversos actes, que representen les intenses lluites dels cristians contra els moros, les burles contra el cabdill àrab Abul-Afer, l'arcàngel San Miguel que, ajudat per àngels, lluita contra Llucifer i els seus diables. L'acte de l'àguila expressa la satisfacció de Berga per haver acabat amb el domini feudal i passar a dependre directa i exclusivament del rei.


Les festes tenen lloc des del dimecres de Corpus fins al següent diumenge. L'endemà del Corpus es realitza una Patum infantil, en una versió adaptada per a nens.

Si aneu a la festa de la Patum aprofiteu per conèixer el Berguedà amb les nostres guies de muntanya del berguedà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada