Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dijous, 6 d’octubre del 2016

"El batlliu de Sort". Itinerari per conèixer els arbres més singulars del Pallars Sobirà.


Una ruta per conèixer els arbres més singulars del Pallars Sobirà. "El batlliu de Sort", és una ruta per fer amb cotxe tot i que hi ha un curt itinerari per anar a peu. Una interessant ruta per gran part del Batlliu de Sort, on a part de conèixer els seus arbres singulars podeu gaudir d'unes precioses vistes d'aquesta part del Pallars Sobirà i les essències pròpies del Pirineu. El batlliu, entre Sort i la vall d'Àssua, reté un carisma genuí. El recorregut comença a Sort i termina a Surp. Podrem conèixer els castanyers i noguers de Santa Creu, l'alzina del Figueral, el freixe de la font de Libeto, que es passa per un bosc de freixeres, arcos, roures i noguers i al costat de la font trobarem una alzina esplendorosa i el noguer de Llessui.


Il·lustració fulles i fruits del castanyer (castanea sativa)

Els castanyers (Castanea sativa)La majestuosa alzina del Figueral (Quercus ilex, alzina de muntanya) amb 12 m d'alçada i 1,3 m de perímetre, es troba sota Castellviny, i convida a seure i descansar. Els arbres arrelats al costat dels camins ens mostren el lligam amb l'home, que l'utilitzaven per descansar i seure a l'ombra. És un lloc que temps enrere el feien servir els homes que els treballaven. 

Podem trobar els murs de pedra seca, que són l'esforç de moltes generacions que modelaven les rutes entre els pobles, ermites i prats. Avui en dia queda molt poca gent que mantingui aquests murs.


Il·lustració fulles i fruits de freixe (fraxinus excelsior) 

Sobre d'Altron hi ha la font de Libeto, molt ben protegida pel gran freixe (fraxinus excelsior) de 19 metres alçada i 1,3 metres de perímetre. Aquesta esplendorosa freixera, queda una mica amagada entre els altres arbres petits. Si ens posem a sota i mirem a munt podem observar el seu gran brancatge. A l'hivern quan han perdut les fulles poden valorar les seves altíssimes branques. La freixera és un arbre abundant i molt apreciat al Pallars, amb moltes utilitats a la vida rural. Té una fusta lleugera i flexible, emprada per fer escales, bastons o mànecs i al camp per aguantar les tomaqueres. Amb les fulles tendres es donà menjar a gallines i conills.

                   Il·lustració fulles i fruits del noguer (juglans regia)

El gros noguer (juglans regia) de Llessui, viu al costat de l'antic estudi del poble, i ha aguantat les temptacions a l'antiguitat pel valor de la seva fusta. El fet de ser-hi dins del poble l'ha salvat de la seva desaparició. A tots els pobles del Pallars, " l'estudi " eren les antigues escoles, ja que estava molt més habitat, hi havia molta canalla. A Llessui s'ha reconvertit en punt informació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i amb museu de la vida dels pastors.

Il·lustració de l'alzina (quercus ilex)
                                                  
  Il·lustració fulles i fruits d'alzina (quercus ilex)

Per trobar l'alzina de Surp, cal agafar la carretera de Llessui a Altron i trencar per un camí en direcció a Surp i Caregue a l'esquerra. Passat Escàs i en direcció a Surp, al segon revolt trobem la gran alzina (Quercus ilex, alzina de muntanya) al costat d'un munt de roques i una mica amagada. Té una alçada d'11 m i un diàmetre d'1,3 m. Com curiositat, sembla per la silueta, que la part central superior hagi estat escapçada.


Des de Surp podem baixar fins a Rialp per una estreta carretera on acabarem de vorejar la vall d'Àssua fins a arribar al Noguera Pallaresa.

Guies relacionades:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada