Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dijous, 3 de febrer del 2011

Salvem Certescan


Fa pocs dies que va saltar la noticia del possible tancament del refugi de Certescan, inicialment aquest fet em va sorprendre molt i m’he dedicat a buscar més informació sobre el particular per la xarxa i he pogut anar aclarint els fets. Els fets son ben clars i es tracta, un cop més, d’un nou intent de privatitzar la muntanya i treure uns diners a tothom que hi vulgui anar. El problema es va iniciar quan el guarda, el conegut i popular Jan, va rebre una carta de la FEEC dient-li que tenia que deixar el refugi en poc temps perquè així ho volien els propietaris dels terrenys on està situat el refugi i del propi edifici que no son d’altres que aquells que cada dos per tres ens augmenten l’import del rebut de la llum i desprès presenten uns beneficis que augmenten any darrera any, sabeu de quina empresa parlo ?. Si això ja es fet prou seriós no es menys seriós el paper que esta fent la FEEC en tots aquests fets ja que el guarda del refugi ha demanat de forma continuada més explicacions a la federació i, fins el present, no ha obtingut cap resposta.Tampoc ha estat posible saber les raons del perquè els propietaris volen recuperar l'edifici i em pregunto si es per fer-hi un hotel o un refugi privat, sols cal esmentar que els propietaris del refugi son els mateixos que l'any 2000 van tancar la carretera amb un cadenat per evitar que s'hi pogues arribari amb cotxes particulars i es tingues que escollir entre caminar més de 3 hores o es tingues que pagar un taxi per poder-se apropar al refugi. 

No cal esmentar aquí la importància del refugi de Certescan i la seva situació estratègica al bell mig de una zona no està, precisament, sobrada de refugis però amb una sèrie de cims i travesses impressionats, es una base per fer la travessa de La Porta del Cel i al hivern un lloc privilegiat per fer esquí de muntanya donades les seves excepcionals condicions d’innivació. Tampoc cal esmentar el grau de dedicació d’en Jan com a guarda del refugi ni el fet de que porta 28 anys fent aquesta tasca, crec que es el guarda amb més anys de dedicació del nostre país. Tampoc cal recordar que el refugi es troba al centre del Parc Natural dels Alts Pirineus.

No és el primer cop que es produeix un fet com aquest ja que fa el darrer més de Novembre va tancar el refugi de Cap de Rec per culpa de discrepàncies entre el Club Muntanyenc de Sant Cugat, centre que en tenia la seva explotació, i l’ajuntament de Lles de Cerdanya, entitat propietària del edifici.

Penso que com a muntanyenc no podem seguir de braços creuats davant de fets com aquests ja que portem una bona sèrie d’anys en que cada cop es més difícil l’accés a les muntanyes donada la proliferació de aparcaments de pagament, camins tancats al transit rodat, limitacions d’accés a determinats llocs, limitacions per poder acampar, obligació d’agafar taxis o autobusos de pagament, alguns cops amb preus abusius, per accedir a molts llocs i així un llarg etc.

Per a tots aquells que hi estiguin interessats en denunciar el fet  s’ha iniciat una campanya de protesta davant de la FEEC enviat el missatge “SALVEM CERTESCAN” a la següent adreça de correu electrònic feec@feec.cat ; salvem@certascan.com, i a les vostres amistats perquè es puguin adherir. També us podeu adherir a http://www.facebook.com/pages/Salvem-Certascan/148513128535881

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada