Ens trobaràs a

www.llibreriahoritzons.com
info@llibreriahoritzons.com






dimecres, 2 de febrer del 2011

La candelera i el dia de la marmota.


Avui es 2 de febrer per nosaltres els catalans en general es la Verge de la Candelera i per els de Valls es festa grossa, festa major i més aquest any que celebren les Desenals. Per els americans, especialment els de la costa Est avui es el dia de la marmota. Que vull dir amb això ? doncs que avui, teòricament, es pot saber si encara tenim hivern per dies o ja tenim la primavera a tocar. Diu el costumari popular que si la Candelera plora, es a dir si avui plou, el fred ja es fora i la primavera es propera, però que si la Candelera riu, es a dir si avui fa sol, doncs que el fred encara es viu i en tenim per dies. Be doncs avui resulta que fa un dia de sol magnífic, esplèndid, es dir que si ens creiem els costums del nostre país encara tenim hivern per dies. Per el que fa a la versió americana del dia de la Candelera, ells ho fan amb una marmota, resulta que si la marmota surt del seu cau i fa sol, ells diuen que si la marmota veu la seva ombra, doncs que encara fa fred i l’animal torna al seu cau a dormir unes setmanes més, però si la marmota no veu la seva ombra, es a dir plou o està núvol, doncs l’animal es queda fora del cau i l’hivern ja està liquidat. Si hi penseu una mica veureu que el mètode es el mateix, si avui fa sol encara tenim dies de fred per endavant, però si plou el que ja tenim al damunt es la primavera. Fins aquí tothom d’acord però resulta que avui a les Amèriques plou i la marmota de marres ha decidit no tornar al cau, es a dir que aquí encara ens queda hivern per dies i allà ja oloren la primavera. En fi que hi farem, no es el primer cop que americans i europeus estem en desacord.

Per cert i parlant de la Candelera si algú de vosaltres encara te el pessebre muntat a casa, diu la tradició que avui cal desmuntar-lo i guardar-lo perquè tenim Carnestoltes i la Quaresma molt properes.

1 comentari:

  1. Espero que tinguem hivern per gaudir de setmanes de muntanyes blanques, excursions i baixades amb raquetes lliscan a neu, que m'encanta.

    Raquel

    ResponElimina